Een passioneel palet.

Tentoonstellingen Gilbert Declercq
 
NAVO HQ Evere tentoonstelling 'The Balance of Power: a Cold War History'

Eind oktober verscheen het stripalbum The Balance of Power. A Cold War Adventure (een Engelse versie van Het bedreigde evenwicht door Gilbert Declercq en Bert De Craene) in een vertaling van KU Leuven onderzoekers Jan Cumps en Jack McMartin. Het album en de originele platen worden tentoongesteld in het Navo-hoofdkwartier, Léopold III Laan, 1110 Brussel van 8 tot 15 november 2019. De tentoonstelling werd geopend door Navo-ambassadeur Pascal Heyman. Curator van de tentoonstelling is Hervé Claeys. Hieronder van links naar rechts Jan cumps: vertaler, Pascal Heyman: ambasadeur, Bert Decraene: scenarioschrijver, Gilbert Declercq: tekenaar, Hervé Claeys: Curator.
Deze tentoonstelling was een groot succes: meerdere landen betoonden interesse in deze strip - een typisch Belgisch product met een zeer actuele inhoud!
De strip werd eveneens voorgesteld op de boekenbeurs in Antwerpen en is te verkrijgen in de betere stripwinkel Foto's van de vernissage vind je hier.

 
Tentoonstelling'Gilbert Declercq' Bibliotheek Turnhout

Glbert stelt ten toon in de bibliotheek van Turnhout: Kasteeldreef 10 2300 Turnhout. De tentoonstelling gaat door van maandag 1 januari 2018 tot woensdag 31 januari 2018. Meer details van de tentoonstelling vind je hier.

Tentoonstelling ' Expo: Gilbert Declercq' Cultuurcentrum Evergem - Stroming

Glbert stelde ten toon in het Cultuurcentrum Evergem - Stroming Weststraat 31 9940 Evergem. Op de vernissage werd Gilbert ingeleid door kunstcriticus mevrouw Irene Vander Cruyssen. Haar schitterende tekst vind je hier.
De tentoonstelling ging door van woensdag 25 tot zondag 26 november 2017
Een overzicht van de werken voor Denys vind je hier

 
Tentoonstelling ' HUMAN MIGRATION' 12/2017 tot 10/3/2017 Federaal Parlement

Een expo over migranten ...
Waarom migreren mensen, vroeger en vandaag? Hoe proberen ze hun land van bestemming te bereiken? Brandende steden, gevechtsvliegtuigen, oorlogstaferelen, miserie en ontbering, maar ook ontdekkingsreizen of natuurfenomenen komen aan bod. De tekeningen, illustraties, stripverhalen en schilderijen van Gilbert Declercq laten een diepe indruk na. 

Gilbert en de tentoonstelling worden vermeld in de nieuwsbrief van Society of Illustrators USA. Nieuwsbrief Society of Illustrators 

In het januari nummer van de stripgids verscheen een artikel over de tentoonstelling van Gilbert in de senaat. Het artikel vind je hier.  

De AVS TV reportage over deze tentoonstelling kan hier vinden: AVS reportage  

Een aantal foto's van deze unieke tentoonstelling met onder andere het bezoek van Jean-Claude Junker, als voorzitter van de Europese Commissie, vind je hier.

Gilbert en zijn werk werden geciteerd door de voorzitster van de Belgische Senaat mevrouw Christine Defraigne ter gelegenheid van de tentoonstelling "Human Migration" op 8 maart 2017, de internationale Dag van de Vrouw, de reportage vind je hier.  

senaat

 
Galerie De Wandelgangen bibliotheek Stationsstraat 20 Nevele

Gilbert Declercq stelt tentoon in galerie De Wandelgangen bibliotheek Stationsstraat 20 Nevele/Landegem. De vernissage was op 4 maart 2016 van 20.00 uur tot 22.00. Met inleiding door dhr. Hervé Claeys. De tentoonstelling gaat door van 4/03 tot 24/04. De reportage die de locale televisie AVS hierover maakte vind je op deze link

expo nevel

De tentoonstelling van Gilbert werd uitvoerig beschreven door Piet De Baets in Taptoe:

Taptoe

 
17de Biënnale van de Hedendaagse Kunst in het Kasteel van Poeke

Gilbert Declercq is geselecteerd voor de 17de Biënnale van de Hedendaagse Kunst in het Kasteel van Poeke van 2 tot en met 11 oktober 2015.

 
Langs Wegen van Licht

Op zaterdag 26 september 2015 had in het Karmelietenklooster te Gent de voorstelling plaats van de beeldende kunstuitgave Langs wegen van licht met o.a. werken van Gilbert Declercq

 
Enkele eerdere tentoonstellingen van Gilbert Declercq

"Een koffer vol hoop" Museumschip Cap San Diego Hamburg

Sinds vele jaren loopt op het museum schip Cap San Diego in Hamburg een vaste tentoonstelling "Ein Koffer voller Hoffnung" Recent werd Gilbert gecontacteerd door de kapitein omdat zijn voorraad strips van Gilbert was uitgeput. Hieronder Gilbert geinterviewd door de NDR televisie bij de opening van de tentoonstelling. Recent foto's van deze tentoostelling vind je op deze link

 

Deze tentoostelling loopt niet enkel in Hamburg maar liep ook voor enkele maanden ook op Ellis island NY in de tentoonstelling "Migration" Hiernaast een fragment uit de engelse versie van de strip "A suitcase packed with hope"

American Society of Illustrators

.Gilbert Declercq Americon society of illustrators

Dit museum vormt zowat de schatkamer van de Amerikaanse illustratie kunst. Het bevat werk van de grootste Amerikaanse ilustratoren. Voor zover bekend is Gilbert de enige Belg in leven die lid is van de Society en ook de enige Belg die ooit een expositieplaats in dit illustere gezelschap kreeg aangeboden.Tot drie maal toe mocht Gilbert o.a. onderstaande werken hier exposeren.

.Gilbert Declerca American Society of illustrators

"De Nieuwe Heldenmakers" 17 nov. tot 1 dec. 1978 K.U. Leuven

Jonge striptekenaars exposeren in Leuven

LEUVEN - Vrijdag 17 november 1978 werd voor Leuven een Stripdag. Dan werd in de faculteit Wijsbegeerte en Letteren gedebatteerd over en gekeken naar de nieuwe striphelden en hun makers. Van 17 november tot 1 december stelden drieëntwintig jonge striptekenaars tentoon in de faculteitsgebouwen aan de Blijde Inkomststraat, 4 hoog. Het initiatief kwam van Kris De Saeger van het departement Kunstwetenschappen.

Gilbert Declercq 200j USA

Meteen is gezegd dat… de bezoeker meer dan een expositie kreeg voorgeschoteld. De stripdag werd al om 10 uur ingezet met eminente lezingen van prof. C. Heyman, striptekenaar E. Ryssack en J. Cl. Faur uit de Franse stripwereld. In de namiddag had een colloquium plaats met professoren en tekenaars, een info-beurs met publicaties over strips en bijzondere edities, voorstelling van tekenfilms met Dommel, Bill Chick, Spaghetti, Hoempahpah, Bollie en Billie, de Smurfen, enz.

Het gebeuren ging onder de titel « De nieuwe heldenmakers» en daarmee wordt tegelijk gewezen op de nieuwe heldenfiguur in de strips en op de nieuwe generatie van geestelijke vaders ervan. Zonder aan Hergé, Franquin of Vandersteen afbreuk te doen, wilde men op de Stripdag in de eerste plaats die jonge kunstenaars aan het woord laten.
Bij hen neemt de grafische inbreng een groeiende plaats in. Daardoor kunnen-hun platen als op zichzelf staand werk in een tentoonstelling worden gebracht.

In de jongste verhalen is ook een nieuw soort «held» opgedaagd. De vermomde superman, beschermer van armen en zwakken heeft plaats gemaakt voor mensen van alle slag.

Aan de tentoonstelling, die van l7 november tot 1 december op weekdagen gratis toegankelijk was, werkten mee: Karel Biddeloo (Rode Ridder, e.a.), Eric Meynen (underground van Vlaamse bodem), Pjotr Confucius idem), Merho (Kiekeboe), Benn (Mic Macadam), Gram (de Weyfelaers), Derib (Go 'West, Buddy Longway), Sylvain (Karna), Dany (Roze Bottel, Harlekíjn), Gidecq (Rud Hart, Hugo Des Ombres), Hec Leemans {Bakelandt), Hardy (Gaffel en Gitaar), Bédu  (Wakkie de wasbeer), Leo Fabri (Marjolein, Mirmoef), Got (Fideel, Weber), Walthéry (Natasja. e.a.), Wasterlain(Dokter Zwitser), Franz (Jugurtha)…

Meer persartikels vind je hier

 

2013  "Strips in Originelen" in  de Loketten van het Vlaams Parlement

.
Gilbert Declercq Jan Hoedt
Gilbert Declercq Raoul Servais

De tentoonstelling werd opgeopend door de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans. Curator was Jan Hoet. Raoul Servais werd verwelkomd als eregast

   

.

Drieluik tentoonstelling "Gilbert Declercq" Galerij Simon Steven Brugge

XIII Biennale del Aquarello Albignasego Padova Italië

.

Naast de Biënale expositie heeft Gilbert Declercq ook een werk in de permanete colletie van het musem

"Stripeljee"

Strippeljee Gilbert Declercq

De Stripeljee beschikt over een aanbod van ongeveer vijftienduizend strips. De bibliotheken in de omliggende gemeenten kunnen een beroep doen op de stripkoffer. Het is een initiatief dat loopt in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. Twaalf bibliotheken maakten er al gebruik van. Recent werd het werk van Gilbert in de schijnwerpers gezet:

.strippeljee Gilbert Declecrq

 

 

Vyncke - Van Eyck Nederkouter 37 Gent

openingsrede door Hofrat Dr. Alwin Westerhof,  Cultureel Attachée van de Oostenrijkse Ambassade te Brussel

Nationaal scheepvaart museum Antwerpen Binnenvaart 19de en 20ste eeuw

 
 
   

Museum Leon Desmet St. Martens Latem

Innsbruck

.

"Kunstig gestript" Kunstwerken van striptekenaars Temse

Internationale triënnale voor aquarelkunst

..
.

Instituut Europeën de l"aquarelle Galerie Becker Luxemburg

.

The Mall Galleries (Londen,England) 1982

.